Out/Play

Uitkijktoren rijst boven Lommelse Sahara uit

SKYSCRAPERS IN HET GROEN 2

De nieuwe ambitieuze uitkijktoren in het Vlaamse Lommel van Ateliereen Architecten is inmiddels gerealiseerd. Dit indrukwekkende bouwwerk is 30 meter hoog en staat aan de rand van natuurgebied en hotspot ‘De Lommelse Sahara’. Opmerkelijk is de hoeveelheid touw waarmee de toren is omwikkeld: 3,5 kilometer!

IMG_9562 (1)

De constructie bestaat uit geschakelde driehoeken met bovenop een platform dat uitzicht biedt over de zandduinen, plassen en naadbossen. Hoewel opgetrokken in staal gaat de constructie prachtig op in de omgeving. Dat is vooral te danken aan de afwerking met natuurlijke materialen: hout en touw. Relingen en platforms zijn bekleed met hout, terwijl maar liefst 3,5 kilometer touw in banen rond de toren is gewikkeld. Deels strak gespannen, deels wat slapper  hangend. Als een gordijn verhult het zo de stalen constructie en geeft het tegelijk een speelse touch aan het bouwwerk. Je krijgt misschien de indruk dat je via de touwen omhoog kunt klimmen, maar dit is allerminst de bedoeling. De karakteristieke glooiende lijnen van de zandduinen van de Lommelse Sahara hebben als inspiratie gediend voor de touwgevel.

Ateliereen Architecten uit Eindhoven realiseerde het project in samenwerking met MaMu architecten uit Hasselt. Het Eindhovense bureau heeft meer ervaring met dit soort torens. Eerder was het al verantwoordelijk voor de uitkijktorens in Reusel en Dalfsen, zoals te lezen in mijn artikel: SKYSCRAPERS IN HET GROEN 1

DSC_1741

Locatie: de uitkijktoren bij Lommel is te vinden bij ‘havengebied’ aan de kanaalzijde.

Advertentie

One thought on “Uitkijktoren rijst boven Lommelse Sahara uit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.