Out/Play

Steeds meer uitkijktorens in Kempische en Belgische natuur

SKYSCRAPERS IN HET GROEN

In onze natuurgebieden verrijzen de meest wonderlijke belvédères van staal en hout. De hedendaagse uitkijktoren geldt als hét nieuwe paradepaardje van overheden, bosbeheer en outdoor-parken. Groene ‘streetwear’ met een magische aantrekkingskracht door de uitdagende vorm en avontuurlijke extraatjes zoals een klimwand of kabelbaan.

IMG_8353

Een fototoer door de Kempen maakt duidelijk dat hier de laatste jaren nogal wat avontuurlijke uitkijktorens zijn verschenen. Met name rond Reusel kun je op grote hoogte panoramisch uitkijken op vennen, bos en hei.
Recent opgetrokken zijn twee torens in de omgeving van Biest-Houtakker. De eerste aan het kanaal en de andere bij buitenplaats de Reuselhoeve. Deze laatste is een heuse attractie, je kunt abseilen via een mega-tokkelbaan van 120 meter. Bovenin bevindt zich nog een panorama-kamer die als vergaderruimte wordt verhuurd.

 IMG_8344

Kegelvormige toren Reuselhoeve (15m) tussen Biest-Houtakker en Moergestel (Ad Roefs Architect)

IMG_8273

‘Stapeltoren’ (25 m) bij Outdoorpark Reusel (Ateliereen Architecten)

IMG_8287

Kegelvormige Flaestoren (25 m), Lage Mierde (Luytens Smeulders Architecten)

IMG_8337

Landschappelijk uitkijkplatform langs de Kanaaldijk Biest-Houtakker

Komt het de beleving van het landschap wel ten goede, of is er sprake van horizonvervuiling zoals critici tegen een windmolenpark in zee aankijken? Het uitzicht op de omgeving is in ieder geval indrukwekkend, wat onze waardering van het natuurgebied flink versterkt. En zo’n uitkijktoren is een ijkpunt in het landschap dat als begin- of eindpunt van een wandeling kan dienen.

IMG_8352IMG_8333

IMG_8298IMG_8308

IMG_8301IMG_8279

Uitkijktorens hebben tegenwoordig een toeristisch-recreatieve functie, maar vroeger dienden ze vaak als brandtoren in bosrijk gebied. Een stijlvolle klassieker is de brandtoren op Landgoed ‘De Utrecht’, ten zuiden van Esbeek.

IMG_8329

Aan de andere kant van de grens, in de Belgische provincie Antwerpen, hebben gemeentes als Turnhout, Herentals, Arendonk en Dessel de uitkijktoren al lang ontdekt. De hoogtes van deze torens spannen de kronen. Een nieuw ambitieus bouwwerk van maar liefst 30 meter verrijst binnenkort aan de Lommelse Sahara (Limburgse Kempen), ontworpen door Ateliereen Architecten uit Eindhoven. Ook in Zonhoven wordt gestart met de bouw van een uitkijktoren, door Architectenbureau Delobelle.

Dessel

Sas4-toren (37 m) in Dessel (BE)

Advertentie

One thought on “Steeds meer uitkijktorens in Kempische en Belgische natuur

  1. Pingback: Uitkijktoren rijst boven Lommelse Sahara uit | De selectionneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.