Art

Het onbekende kunstzinnige verhaal van verzetsman Jacques Hartog

VAN VERBORGEN LOVESTORY TOT GRAFIEK IN HET RIJKS

Jacques Hartog (1895-1942) geniet de status van joods verzetsheld. Als lid van Comité Vrij Nederland belandt hij in concentratiekamp Mauthausen, waar hij op 26 april 1942 omkomt. Behalve verzetsheld is Jacques Hartog een begenadigd amateurkunstenaar. Daarvan getuigen tekeningen, gedichten en prenten in museale collecties.

Hartog beschikt over een scherp oog, met name voor het stads- en natuurlandschap dat hij al wandelend of fietsend verkent. Hartog trok in de jaren dertig met zijn schetsboek o.a. door de velden van Valkenswaard, Bergeijk en Leende. Ook legde hij het stadsgezicht van geboorteplaats Eindhoven en latere woonplaats Den Haag vast. Zijn fascinatie voor de natuur lijkt geboren uit weemoed naar een onmogelijke jeugdliefde….

Zijn nalatenschap bevindt zich in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, geschonken in de jaren tachtig van de vorige eeuw door zijn toenmalige verloofd. Het bevat beeldend werk dat tot op heden onbelicht is gebleven. Ik dook in de collectie en reconstrueerde zijn kunstzinnige verhaal. Nu te lezen op slices.com:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.