Art/Bergeijk/Buy/Out/Street

Publicatie Cultuurboulevard Bergeijk

BAANBREKENDE IDEEEN OVER OPENBARE RUIMTE EN CULTUUR

Een danskuil, een muziekvijver of een internationaal beeldhouwcentrum? Tijdens de hoogtijdagen van De Ploeg in Bergeijk circuleerden wilde ideeën op gebied van de openbare ruimte, cultuur en recreatie. Zelfs Unesco toonde hiervoor haar belangstelling! Hoe zijn de plannen in de loop der tijd doorvertaald?

Hoe het begon
In de jaren vijftig lanceerde Burgemeester Linders van Bergeijk plannen voor een groot park met waterrecreatie. Tegelijkertijd liet Weverij De Ploeg van zich horen. Onder directeur Piet Blijenburg trekt De Ploeg met zijn nieuwe fabriek van Gerrit Rietveld en landschapspark van Mien Ruys aan de touwtjes als het om ‘stedelijke’ vernieuwing gaat. 

Proefballonnen
In de jaren zestig, na zijn pensioen, zet Blijenburg zich in om De Ploeg tot ‘animator’ van stedelijke ontwikkeling te verheffen. De Stichting Werkgemeenschappen Bergeijk (SWB) moet daar zorg voor gaan dragen. Zijn connnecties met o.a. Willem Sandberg, Andries Copier, Joop Beljon en bureau Interplan speelden een belangrijke rol. Het landschapspark van Mien Ruys moet uitgroeien tot een internationaal onderzoekscentrum voor monumenten en beeldhouwkunst. Er wordt geëxperimenteerd met artistieke buitententoonstellingen zoals ‘Creatieve Recreatie’ en ‘Spel van Glas en Licht’. Proefballonnen om te kijken of het park een plek van ontmoeting en verbeelding kan zijn. 

Belangstelling Unesco
Tijdens de internationale architectuurcongressen in de jaren zestig staan vrijetijdsbesteding en recreatie hoog op de agenda. Bergeijk wordt door de SWB/De Ploeg een modern cultureel recreatief centrumplan aangeboden, waarvoor zelfs Unesco haar belangstelling toont! De jaren vijftig en zestig zijn hoogtijdagen voor Bergeijk.

Parels en juwelen
Deze cultuurhistorische verkenning brengt de idealen van weleer uitgebreid in kaart en illustreert de doorvertaling tot op heden. Met de recentelijke restauratie van Rijksmonument De Ploeg en het park van Mien Ruys, de herinrichting van het Patersbos, de vernieuwde Kattendans en Cultuurhuis Bergeijk krijgen de vooruitstrevende plannen op gebied van cultuur en recreatie steeds meer gezicht. En wat te denken van de twee unieke Rietveldwoningen in Bergeijk. Die maken de één km2 topcultuur compleet. Als Bergeijk deze parels en juwelen goed met elkaar weet te verbinden, kan Unesco zo maar eens op de stoep staan.

Cultuurboulevard Bergeijk (96 pp) is rijk geïllustreerd en voor €14,- te koop bij NAi Booksellers, Cultuurhuis Bergeijk, Bruna Bergeijk

ISBN 9789090348407

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.