Art/Street

Let’s Get Physical Rotterdam

De beeldenroute Let’s Get Physical van Atelier van Lieshout is meer dan alleen kunst consumeren. Het stelt maatschappelijke kwesties aan de kaak en plaatst het havengebied van Rotterdam-West in perspectief. Ruim dertig monumentale sculpturen gidsen je langs rafelranden én herontwikkelingsgebied. Vijf kilometer mentale en fyiekse workout! Met een zuiveltoetje van dobberende stadskoeien als beloning.

De route start bij het beeldenpark van AVL Mundo aan de Keileweg, decennia geleden nog een tippelzone. Atelier van Lieshout streek er als eerste neer. Op zijn terrein wordt gedurende de expositie de installatie Technocrat opgebouwd, waarbij afval van de mens wordt gebruikt als grondstof voor de productie van biogas. Verbazing alom over vreemde destructieapparaten, raadselachtige composteermachines en humoristische toiletrecyclingunits, waar je soms in of op kunt.

De beeldenroute meandert losjes verder door De Voedseltuin, een sociaal project waar vrijwilligers een fantastische aangelegde ecologische moestuin runnen en daarmee de voedselbank van groenten voorzien. Een initiatief dat alle sympathie en steun verdient.

Grootstedelijk wordt het op het groene talud van het Dakpark, bovenop de winkelpromenade aan de Vierhavenstraat. Tussen stadse vergezichten verrijzen beelden zoals de Philosopher en Waterwagon. De stijl variërend van rationeel kubistisch tot de meer bekende organische AVL-look. Stop voor een drankje in de kassen van het gelijknamige restaurant Dakpark.

Of vervolg je weg naar beneden richting de alternatieve pleisterplaats en evenementenplek Weelde. Bij de entree heeft zich een mysterieuze blauwe cocon neergevlijd tussen wijnbar Cult, kiosk, restaurant Kumsitz en lunchkantine De Zure Bom (wederom een kas :-). We zijn getuige van een ‘survival of the fittest’-strijd, waarbij een gigantische spermacel zijn verliezers plet. Het beeld reageert op het sociaal Darwinisme, waarbij alleen de mooiste en slimste mensen zich mogen voortplanten.

Vanaf Weelde kun je een watertaxi naar het centrum nemen, maar de volhouder loopt door naar de Floating Farm waar twee cor-ten stalen beelden van AVL staan. Je weet even niet wat je ziet: een melkstation met koeien en zonnepanelencentrale dobberend op het water! Een loopbrug verbindt de geheel zelfvoorzienende unit met de uitloopweide op de kade, zonder tussenkomst van mensen. Doeltreffend of juist dieronvriendelijk, daar kun je over twijfelen, maadorstlessend is het hier gekochte flesje verse karnemelk zonder twijfel. Let’s Get Physical smaakt naar meer….

t/m 4 november 2020, vrije toegang, download hier de plattegrond

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.