Art/Buy/Design

De Verlichte Stad

EINDHOVEN FOTONCITY

Voor het nieuwste fotoboek van Norbert van Onna schreef ik een essay over zijn verwondering voor de stad Eindhoven. Eindhoven is al jaren lang zijn muze, de muze van het licht. Als fotograaf denkt Norbert in licht. In zijn hoofd stuiteren elementaire lichtdeeltjes van gebouw naar gebouw, weerkaatsen ze op glasgevels, golven ze over bladerstructuren, of bewegen ze dwars door mensen heen.

fullsizeoutput_28f5

Licht heeft de afgelopen honderdvijftig jaar onafgebroken een impuls aan de stad gegeven en zal ook de economische basis voor de stad van de toekomt vormen. Er wordt verwacht dat licht als datatransmitter een nieuwe revolutie ontketent en Eindhoven loopt hierin voorop. Hier wordt immers innovatieve technologie op gebied van fotonica en zonne-energie ontwikkelt.

De hoogstaande kenniseconomie brengt nieuwe ecosystemen voort. In de slipstream van hightech en design raast een eruptie van energie en creativiteit door de stad. Hoogbouw neemt toe en woontorens bepalen inmiddels het silhouet van de stad. Achterstandswijken wordt met succes gerevitaliseerd. Als een magneet weet Eindhoven jongeren aan te trekken, die komen studeren, werken en er ook willen blijven wonen. De stad is gegroeid. Is slim, volwassen, verlicht en inclusief geworden. Meer in balans op alle gebieden. In Eindhoven wordt iedereen verlicht.

Door de week werken hightech experts aan de ontwikkeling van optische chips of buigbare dunne-film zonnecellen. In het weekend gutst er lokaal gebrouwen Delightful Craft Beer door hun aderen of verbruiken ze al wandelend en sportend de zuurstof die door de groene stadslongen wordt geproduceerd. In deze complexe fotosynthesefabrieken wordt licht in energie omgezet.

Te koop bij boekhandel Van Piere in Eindhoven of online te bestellen via Uitgeverij Archehov 

fullsizeoutput_28ec

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.