Art

Muralist Gijs Frieling drukt stempel op Atlasgebouw

BEST KEPT ARTSECRET TU EINDHOVEN

Studenten en faculteitmedewerkers van het Atlasgebouw zijn er inmiddels aan gewend; de kleurige, metershoge wandschilderingen van kunstenaar Gijs Frieling. Voorgesteld zijn boekomslagen van wetenschappelijke publicaties. De blow-ups zijn op elke verdieping van het gerenoveerde hoofdgebouw te vinden. Althans voor wie het weet, want echt ruchtbaarheid is er nog niet aan gegeven. Tijd voor een rondgang met conservator Gerard Verhoogt langs kantine, kantoortuin en collegezaal. Op zoek naar Frielings handgeschilderde topics of science.

Met de renovatie van het monumentale Atlasgebouw op de TU/e campus in Eindhoven werd in 2017 ook een kunstopdracht uitgeschreven. Frielings plan om de covers van wetenschappelijke boeken uit te vergroten tot wandvullende muurschilderingen sprak de kunstcommissie enorm aan. Hij wilde immers onderzoeken op welke manier de wetenschap zich in het verleden beeldend heeft gepresenteerd. Zijn ambachtelijke wijze van werken sloot bovendien perfect aan op het concept van monumentale kunst bij wederopbouw-architectuur zoals dat van het Atlas-gebouw.

Het kunstwerk draagt de titel Where is science going en moet gezien worden als een totaalkunstwerk bestaande uit zestien wandschilderingen van boekomslagen. De titels, afkomstig uit de bibliotheek van de TU/e, zijn gekozen vanwege hun impact in de wetenschappelijke wereld, maar met name op de grafische zeggingskracht van de covers. Op alle elf verdiepingen van het Atlasgebouw kom je wandschilderingen tegen, nergens volgens een vaststaand schema, altijd onverwacht op onvermoede plekken. Het was een bewuste keuze om de toegankelijkheid van het werk niet te beperken tot het entreegebied.

De schilderingen zijn uitgevoerd in keim, een minerale verf die watervast en sneldrogend is.  Ambachtelijkheid en oude technieken fascineren Frieling, die als muralist graag op groot formaat werkt. In 2016 realiseerde hij een wandmozaïek voor de Sint Bavokathedraal in Haarlem. Het aangegeven thema van de voorstelling was religieus –  het brandend braambos – iets wat de gelovige Frieling tot de verbeelding sprak.
Voor een kunstroute in een nieuwe bewonerswijk van Kempenhaeghe in Sterksel – academisch centrum voor epilepsie- en slaapgeneeskunde en leer- en ontwikkelstoornissen – beschilderde hij een jaar later een houten prieeltje gelegen in een bloementuin. Het kunstwerk, getiteld Alles zal gaan bloeien alwaar je oog zich wendt, toont folkloristische bloemmotieven met een rand van poëtische strofes. Terugkerend motief zijn rozetten tegen een blauwe ondergrond van de nacht. Aangevuld met lavendel, hop en kamille; planten die bekend staan om hun ontspannende werking.

De serie schilderingen in het Atlas-gebouw ervaar je niet als autonoom kunstobject, maar als toegepaste kunst. Samen vormen ze een totaalkunstwerk, geïntegreerd in het concept van het Atlasgebouw dat inmiddels is uitgeroepen tot het duurzaamste onderwijsgebouw wereldwijd. In techniek en thematiek is Where is science going een geslaagd en modern voorbeeld van monumentale kunst, de moeite van een bezoek waard.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.