Design

Dutch Design Week: ontwerper vindt weg naar industrie

FABRIEK ALS NIEUWE LABORATORIUM

De samenwerking tussen materiaalproducenten en ontwerpers lijkt krachtiger dan ooit. De Dutch Design Week laat goed zien hoe industrie en ontwerpers samen optrekken. Envisions doet onderzoek voor de Spaanse houtproducent Finsa, Job van den Berg werkt via Baars & Bloemhoff samen met houtfineer specialist Decospan en Low & Bonar omarmde 10 Arnhemse ontwerpers voor het project In4nite.

IMG_8767

Finsa zette haar fabrieksdeuren wagenwijd open, nadat Envisions een verzoek tot samenwerking had ingediend. Alles 12 leden van Envisions mochten direct aan de slag. De nadruk lag niet op een eindproduct, maar op onontdekte mogelijkheden die zich gedurende het proces aandienden. Zo experimenteerde Thomas Trum – de meest recente ‘telg’ van Envisions en bekend vanwege zijn grote conceptuele muurschilderingen – met kleurtoepassingen in vezelplaat, waardoor interessante patronen en vormen ontstaan. Een onaantrekkelijk materiaal krijgt opeens sexappeal, illustreert zijn bijdrage aan de bijzondere presentatie ‘Wood in Process’ bij VDMA aan de Vestdijk.

Als sinds zijn afstuderen aan de DAe beschouwt Job van den Berg de industrie als zijn laboratorium. Gefascineerd door dun eikenfineer van Decospan begon hij het materiaal op te rollen tot gelaagde kokers en buizen. Het flexibele karakter van het dunne fineer kreeg daarmee een ongekende stijfheid, perfect voor constructieve toepassingen, zoals in zijn kast Hollow geëxposeerd bij Broeinest op Strijp. Hoewel de constructie robuust en zwaar oogt, is het product met één hand op te tillen. Zijn werk maakt onderdeel uit van de overzichtelijke presentatie ‘Transitions III’ door Baars & Bloemhoff dat 6 toonaangevende ontwerpstudio’s heeft uitgenodigd om met hun uitgebreide materialencollectie aan de slag te gaan.

IMG_8797‘The factory is my playground, searching for new possibilities with the tools I can find’, zo opent de website van Joris de Groot. Samen met 9 andere Arnhemse ontwerpers experimenteerde hij voor Low & Bonar met Colback, een niet-geweven technisch textiel vaak gebruikt voor luchtfilters. De resultaten worden gepresenteerd onder de noemer In4nite op de bovenste verdieping van het TQ gebouw op Strijp T. De Groot toont stoelen waarvan de zitting is geconstrueerd uit verstevigd geplisseerd Colback. Dat de toepassingen met Colback ongekend zijn, bewijst ook zijn buurman Eric Stehman. Hij rilde het platte materiaal met verschillende patronen en rolde het vervolgens op tot een cilindervorm. De ‘pockets’ tussen de rillijnen vouwen naar binnen of buiten wat een enorm drie-effect oplevert. Perfect te gebruiken als lampenkap heeft hij gedacht.

IMG_8804

Zelf bij meubelfabrikanten, waar de band met designers al veel sterker is, wint de ontwerper aan belang en krijgt deze de rol van onderzoeker. Zo liet beddenspecialist Auping haar klanten- en kleurdata door Made by Rens visualiseren. Het ontwerpduo, ervaren in research voor o.a. Desso en Canon, dook in het historische bedrijfsarchief en lichtte de verkoopcijfers en bestellingen. Aan de hand van kleuronderzoek maken ze met het project ‘Nighty-Night Colours’ de uitkomsten inzichtelijk. Bijvoorbeeld in welk land welke kleur het meest populair is!

RENS_NIGHTY-NIGHT_06-1

Foto © Ronald Smits

DDW 17 illustreert dat de rol van ontwerpers in het proces van materiaalontwikkeling steeds belangrijker wordt. Immers, zodra ontwerpers vanuit materiaal gaan denken, doen zich ook eerder innovatieve oplossingen voor, zo heeft de producent geleerd.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.