Art/Retro/Windowstopper

Jeroen Erosie solo in Mini Galerie

Geïnspireerd door naoorlogse architectuur en typografische vormen schildert Jeroen Erosie streng gelaagde doeken. In de Mini Galerie in Amsterdam spat zijn werk van de wand. De smalle exporuimte maakt de doeken extra indringend.

IMG_1022

Alsof zijn werk voor de galerie gemaakt is, zo oogt de solo van Jeroen Erosie in de Mini Galerie. Zijn krachtige schilderijen en werken op papier – zo’n 18 in totaal – zijn bijna een echo van de diepe tentoonstellingsruimte met zijn antracietgrijze vloeren en trapjes.

Gelaagdheid in compositie is de sleutel tot Erosies werk. De open geometrische (rest)vormen die zijn recente werk domineren, laten je twijfelen over wat je precies ziet. Het ene moment denk je te kijken naar grafische letters met afgeschuinde hoeken, het andere moment lijken het wel raamwerken met perspectivische doorzichten.

De titel van de expo Genius Loci is een in de architectuurtheorie gebruikte term, die verwijst naar de specifieke sfeer van een locatie. Tijdens fietstochten en citytrips raakte Erosie geïntrigeerd door verborgen visuele patronen, met name ornamenten van naoorlogse gebouwen. Deze recente inspiratie weet hij feilloos te koppelen aan zijn liefde voor typografie. Hier komt zijn ervaring met (letter)sjablonen als illustrator en streetartist om de hoek kijken. Hij weet als geen ander om te gaan met uitsparingen en het afplakken van beeld en is meester in het zoeken naar evenwicht  tussen tweede en derde dimensie.IMG_1017

IMG_1021

Het recente werk is te omschrijven als streng en rationeel, een ontwikkeling die ook uit zijn murals voor het ALTrove festival in Catanzaro valt op te maken. Meer experiment met monochrome en halftransparante kleurvlakken en minder ‘impulsieve’ invloeden van pop en graffiti. De ‘bochtige’ lijnvoering van voorheen heeft plaatsgemaakt voor een krachtig bijna donker handschrift. De speelsheid is gebleven, maar versoberd tot abstracte geometrische composities in vergrijsde retro kleuren. Spannende doeken die perfect tot zijn recht komen in de Mini Galerie.

De expo ‘Jeroen Erosie – Genius Loci’ is nog t/m 10 oktober 2015 te zien in de Mini Galerie aan de Kinkerstraat Amsterdam

IMG_1023

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.