Art/Out

Panoramadek Taturo Atzu biedt subliem uitzicht over Amsterdam

HEMELS BALKON VOOR OUDE KERK

De Amsterdamse Wallen staan in het teken van vleselijke geneugten, maar gedurende de zomermaanden heerst er vooral spirituele opwinding. De Japanse kunstenaar Tatuto Atzu bouwde een gigantisch panorama-platform boven op het dak van de Oude Kerk. ‘The Garden Which is the Nearest to God’ beleef je als een hemels lusthof met 360 graden uitzicht over de stad. God lijkt aardig dichtbij.

Foto’s: Wim Hanenberg (tenzij anders vermeld)

_MG_7450

IMG_0625

Foto EvO

_MG_6818

_MG_7719

De Japanse kunstenaar Taturo Atzu ontwikkelt sinds 1997 grootschalige installaties in de geest van ‘The Garden Which is the Nearest to God’. Onder andere in Sint Petersbrug, New York, Singapore, Gent waren zijn locatiegebonden werken te zien. Hij maakt publiek toegankelijke constructies in de openbare ruimte, waarmee hij nieuwe perspectieven op de alledaagse realiteit opent. Vaak spelen monumenten of gedenktekens een rol in zijn werk.
Zo ook in Amsterdam. Op het spierwitte observatieplatform boven de Oude Kerk ervaar je de kerk en de stad zoals je deze nog nooit hebt gezien. De skyline is indrukwekkend met Hollandse wolkenluchten en herkenbare architectuuriconen zoals de Beurs van Berlage, Het Centraal Station, de Rembrandtoren, het Tropen- en Scheepvaartmuseum. Om er te komen moet je de trappen van een steiger constructie  aan de buitenzijde van de kerk beklimmen. De ruwe constructie is door Atzu bewust in het zicht gelaten om de sensatie te bekrachtigen. De fysieke inspanning van de klim naar boven helpt je los te komen van de alledaagse realiteit. Zeker als je sterke gevoelens van hoogtevrees moet onderdrukken 😉
Na afloop van het project blijven de steigers staan voor restauratiedoeleinden van de kerk; goed bedacht.

_MG_6727

_MG_7207

Op het platform is niet alleen het vergezicht fascinerend. Ook dichtbij, met je neus op de middeleeuwse dakkapellen en torens, doe je leuke ontdekkingen. Zo kun je bijvoorbeeld plaats nemen in een zitkuil die rond het kleine torentje (de dakruiter) is aangebracht. Daar heb je goed zicht op de bronzen klok met inscriptie. Raak de toren zelf ook eens aan! Deze wekt de indruk van steen te zijn gemaakt, maar merkwaardig genoeg blijkt het een houten constructie bekleed met lood. Zelfs de kleinste details lijken uit lood gekneed. Wel uit steen gehouwen zijn de ranke pinakels die je tijdens de klim/daling tegenkomt. Eeuwenoud vakmanschap wordt hier tastbaar.

Aan de oostelijke zijde van het panoramadak vind je nog een piepklein paviljoen dat je niet mag missen. Van binnen is het ingericht als een knusse woonkamer met bank, oosters tapijt, gordijntjes en boekenkast; heel toepasselijk gezien de bijnaam van de Oude Kerk als ‘Huyschkamer van Amsterdam’.
Midden op de salontafel pronkt een vergulde, bazuin blazende engel. Volgens het bijbelverhaal brengt het bazuin van de engel het koninkrijk Gods naar aarde. Maar wat doet deze apocalyptische figuur zo prominent op tafel? Wie goed kijkt, ontdekt dat de stang waarop de engel vastzit, dwars door de tafel, de vloer én het platform steekt. De engel blijkt de werkelijke windvaan op de nok van het dak. Het paviljoentje is er door Taturo Atzu omheen gebouwd zodat je de engel in een andere, alledaagse context ervaart. De intimiteit met deze doorgaans nauwelijks zichtbare en tastbare engel is vervreemdend. Maar voor wie erin gelooft is het aardse paradijs letterlijk binnen handbereik.

_MG_7777

Het panoramadek van Taturo Atzu is dagelijks geopend en nog te bezoeken t/m 6 september, meer info: www.oudekerk.nl

Onder de titel Come Closer worden met Non-Fiction komende weken een serie inspirerende publieke ontmoetingen bovenop het dak georganiseerd. Het programma loopt van 13 augustus tot 6 september en brengt elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 20-22 uur uiteenlopende denkers, musici, kunstenaars, Amsterdammers, buurtbewoners en nieuwsgierigen samen. Klik hier voor programmainfo.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.