Art

Marja van Reijen en Norbert van Onna exposeren in Kruisruimte

RUIMTEWANDELINGEN

Zuilformaties in stemmige kleuren – dicht op elkaar als bomen in een bos – en collages van bogen en koepels in zwart-wit. Beeldend werk dat kunstenaar Marja van Reijen momenteel in de Kruisruimte in Eindhoven presenteert. Ze nodigde fotograaf Norbert van Onna uit voor een duo-expositie. Hun werk is zo filmisch als wat!

IMG_0275

Photo © Marieke Maas

Er zijn opvallend veel overeenkomsten tussen Marja van Reijen en Norbert van Onna. Beiden richten hun focus op architectuur en natuur, spelend met licht en donker; veel schaduwen en silhouetten, de mens als passant. Werk dat veel te raden over laat aan de beschouwer. We worden uitgedaagd in het werk te kruipen, er fictief doorheen te wandelen. De titel van deze duo-tentoonstelling – Ruimtewandelingen – had niet treffender kunnen zijn.

IMG_0191

Photo © Marieke Maas

Het is niet duidelijk waarheen de doorgangen in Marja’s werk leiden, of wat de functie van de ruimtes is. Het lijken bijna doolhoven, waarin je eindeloos kunt dwalen. Verlaten, nog te ontdekken ruimtes met bijna duistere doorkijkjes. De associatie met Franse kloosterkerken dringt zich op. Romaanse kloosteromgangen met prachtig bewerkte kapitelen vol apocalyptische taferelen. Meditatieve hofjes waar de tijd vergeten is een dimensie te zijn.

0113

⇧ Op ons als beschouwer wordt een appel gedaan om deze verlaten ruimtes te ontdekken, we worden uitgedaagd om in de voorstelling op te gaan. “Het werk hangt niet voor niets op ooghoogte, anders sta je er zelf niet in”, licht Marja van Reijen toe. “Hoger tegen de muur wordt het veel te hemels.” Gedesoriënteerd observeren we haar werk. Wat is dichtbij en wat veraf? Er lijkt geen begin en geen einde. Ligt er gevaar op de loer vanuit de duistere doorkijkjes? Kunnen we ontsnappen door de ronde openingen in de gewelven?

Reflection-1828

Photo © Norbert van Onna

⇧ Bij de foto’s van Norbert overkomt je hetzelfde vervreemdende gevoel. Reflecties van een bladerdek of gevel in het water, de wereld letterlijk op zijn kop. Als architectuurfotograaf weet hij monumentale overheidsgebouwen, kantoorkolossen, kastelen, kerken, gevangenissen en skylines treffend vast te leggen met wervelende wolkenluchten, gloeiende zonsondergangen of straalblauwe hemels. Op de expositie zijn een paar grootstedelijke beelden te zien, gemaakt in Antwerpen en New-York.

⇧ Maar het merendeel van zijn bijdrage bestaat uit vrij werk, of misschien wel bevrijdend werk, waarin architectuur niet letterlijk is verbeeld, maar waaraan wel een architecturale manier van kijken ten grondslag ligt. Mystieke, filmische beelden met de nadruk op lijnenspel, schaduwen, silhouetten en reflecties. Figuren vervaagd of losgeknipt van de werkelijkheid, als figuranten op een filmset.

Waar Marja letterlijk met licht en schaduw schildert, vangt Norbert dit op in zijn lens. Beiden scheppen imaginaire decors met onbekende bestemming wat menig regisseur zou inspireren voor een script. Het is dan ook geen toeval dat beiden samen exposeren. Op het oog verbonden door het thema ruimte en architectuur. Maar wat ze vooral delen is de zoektocht naar het onbestemde in henzelf. Altijd onderweg, gewichtsloos zwevend naar weer een volgende ruimtewandeling.

Nog te zien: 8, 11 en 12 juli van 13.00-17.00 uur
KRUISRUIMTE, Generaal Bothastraat 7e, 5642 NJ, Eindhoven

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.