Out

Royal City of Glass

HET BEST BEWAARDE GEHEIM VAN BELGIË

De koninklijke serres van Brussel zijn het summum van 19e eeuwse glasarchitectuur. Als een diffuus silhouet rijst de glazen stad op uit het glooiende parklandschap van Laken. Glaskoepels met regenboogglans, witgekalkte tuinpaviljoens, groene gietijzerconstructies. Drie weken per jaar zijn de monumentale kassen open voor publiek, al honderd jaar lang, op uitdrukkelijke wens van Koning Leopold II.

DSC_2611

De serres behoren tot de belangrijkste 19e-eeuwse monumenten uit België en worden gebruikt door de koninklijke familie die in het ernaast gelegen Koninklijk Kasteel woont. Het complex ligt precies tussen twee monumenten uit de volgende eeuw: het Atomium en de Japanse toren, beiden gebouwd voor de wereldexpo van 1958! Het serrecomplex werd eind 19e eeuw opgetrokken in Art Nouveau stijl door de koninklijke hofarchitect Alphonse Balat. Zijn leerling Victor Horta hielp mee en leerde hier het vak tot architect!

Vanaf de erehekken geeft een honderd meter lange Orangerie – inderdaad met sinaasappelbomen – toegang tot de serres. Via een netwerk van beglaasde gaanderijen en (deels ondergrondse) trappenstelsels zijn diverse paviljoens te bereiken. Het regenboogglas laat de kassen schitteren als zeepbellen of parels in de zon. Elders is het glas wit gekalkt tegen direct zonlicht. Onderweg kun je je verwonderen over uitzonderlijke varens, palmen, mossen en rubberplanten, of opgaan in de kleurenrijkdom van uitbundig bloeiende camelia’s, hortensia’s, geraniums en fuchsia’s.

Hoogtepunt is de wintertuin met zijn massieve gietijzeren spanten, Toscaanse zuilengang en reusachtige 26 meter hoge glazen dome. Alsof antiek Rome tot leven komt. Binnen in de ‘Grote Rotonde’ groeien tropische planten waaronder metershoge Congolese palmen, kaneelbomen en bananenbomen. Dit is het indrukwekkende decor voor koninklijke bruiloften, concerten en recepties. Het verlovingsfeestje van Koning Filip vond er destijds plaats. Eén paviljoen is niet openbaar: de ijzeren kerk, welke in gebruik is als zwembad voor de koninklijke familie. Maar laat de Japanse toren daar nu precies op uitkijken!

Bezoek aan de koninklijke serres tot 8 mei 2015 (entree € 2,50). Entree via erehekken van het Kasteel van Laken, Koninklijke Parklaan te Brussel. Er is een vast parcours uitgezet.

DSC_2487

DSC_2455

DSC_2591

DSC_2566

DSC_2555

DSC_2497

DSC_2502

DSC_2446

DSC_2462
DSC_2465   DSC_2534

DSC_2488

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.