Onterfdgoed

Natuurlijk Onterfdgoed

Voorjaar

Drie figuratieve taferelen uit de collectie Onterfd Goed nodigen uit voor een natuurlijke excursie. De lente komt eraan, de tuinman in ons ontwaakt! De eerste voorjaarstinten prikkelen ons netvlies, maar uitbundig wordt het nog niet. Groen en blauw maken voorzichtig hun entree.

WimJonkman

Wim Jonkman, De Hoffelijke Hovenier, litho, 120 x 150 cm, € 395,-

De Hoffelijke Hovenier van Wim Jonkman ademt een magisch realistische sfeer. We zien een collage van raadselachtige objecten uit de natuur, waaronder een boomstronk, conifeer, ontluikende bloem, wortel en dennenappel. En dan die steile tegelvloer en ingewikkelde trap … ze brengen ons uit evenwicht als in een turbulente droom. Gelukkig geeft de titel houvast. Het donkere silhouet blijkt een hoffelijke hovenier die in het trappengat vriendelijk zijn hoed voor ons afneemt.

Deze litho van Wim Jonkman is een flinke jongen van 120 x 150 cm die zich uitstekend leent voor een leeg muurvlak. Het interieurvriendelijke werk past door het zachte kleurenpalet ook in kleinere of drukke ruimtes. Stemmige bruinbeige tinten worden afgewisseld door frisgroen en blauw. Aan de houten lijst moet nog wel wat gedaan worden, want het werk is nu niet goed ingelijst. Maar daar is de prijs dan ook naar: €395,-. Wim Jonkman is overigens gerenommeerd graficus en docent. Hij loopt inmiddels tegen de zeventig, maar is nog actief en geeft workshops in zijn steendrukkerij.

JennyDas

Jenny Das, Kamerplant, 25 x 35 cm, 1974, €20,-

Veel kleiner in verhouding is Kamerplant van Jenny Das met een afmeting van slechts 25×35 cm. De voorstelling is woelig en avontuurlijk als in ‘maart roert zijn staart’. Alles lijkt in beweging, de lagen acrylverf vloeien als water over het papier. Tegen een decor van donkere trosjes en bladeren hangt een tak met frisse tropische bladeren. Ongetwijfeld de gatenplant ‘Monstera Deliciosa’, een grote interieurhitin in de seventies toen dit werk werd gemaakt.

Het tafereel ademt eigenlijk een soort Japanse sfeer. De bladvormen zijn gesjabloneerd; het groen is daarbij net verschoven ten opzichte van het wit, waardoor de tak als het ware lijkt te wuiven. Het heldere kleurgebruik maakt dit werkje heel actueel en met die gatenplant is dit een überhippe lentebelofte voor naast het keukenraam. Inlijsten naar eigen smaak en denk gerust ‘expensive’, want het werkje zelf kost maar € 20!

CodeVos

Co de Vos, Zonder titel, 1979, aquarel, € 95,-

Uitrusten van moeizame voorjaarsklussen kan op het impressionistisch geschilderde terras van Co de Vos. Twee vrouwen, de één zittend en de ander staand, worden schuin van opzij door de zon beschenen. Ze dragen hun kapsel bijna identiek wat doet vermoeden dat het zussen of vriendinnen zijn. Mooi hoe hun silhouetten aan de randen diffuus oplichten. Deze aquarel met los getoetste accenten in blauwe en groen dateert uit 1979 en past eigenlijk perfect naast die van Jenny Das. Eveneens niet ingelijst en voor € 95,- te koop.

Het beschreven werk is gelinkt aan de database van Stichting Onterfd Goed. Heb je interesse in aankoop van deze werken? Gebruik de onderstreepte links in de tekst naar Stichting Onterfd Goed, vermeld duidelijk ‘De Selectionneur’ en ontvang 5% korting op de verkoopprijs!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.