Art/Design

STRP Biënnale 2015

COSMIC RELIEF

De STRP Biënnale in Eindhoven combineert muziek met kunst en technologie. Onder de titel ‘Screen On | No Screen’ zoomt het internationale festival in op de betekenis van schermculturen. Over werelden die hallucineren, hypnotiseren en transcenderen…

Buiten bij het Klokgebouw op Strijp-S wacht een voorproefje van het festival. Op de gevel van het tegenoverliggende Ketelhuis worden beelden uit de interactieve installatie ‘Face IT’ van Klaus Obermaier vertoond. Deze Oostenrijkse kunstenaar gebruikt specifieke gezichtsemoties, die door het het publiek op straat beïnvloed worden.

Binnen kun je zelf een performance opvoeren met de mobiele dansmachine van Chris Koolmees. Zijn ‘Spotter’ maakt gebruik van tracking-technieken, waardoor je zelf beeld en geluid kunt aansturen.

Verderop biedt ‘Motion Painting’ – gemaakt door Coloko en De Module – een meditatief moment. De kalmte die van dit werk uitgaat, is vergelijkbaar met de rust van een wuivend korenveld. Motion Painting bestaat uit een lange wand met een grid van losse streepjes waarop gekleurd licht wordt geprojecteerd. Doordat het licht van kleur verandert, worden telkens andere lijntjes geaccentueerd en ontstaat de suggestie van een golvende beweging.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hoe groter de hal, hoe subliemer het avontuur. ‘BLPRNT’ van kunstenaars Joanie Lemercier (F) en James Ginzburg (UK) fungeert als het ‘kruisbeeld’ van de grote expohal. Neem plaats in de toren of voor de schermen en stel je de schepping van een architectonische kosmos voor. Prachtig hoe de lijnpatronen dansen en springen als in een goddelijke choreografie.

IMG_9364

Hypnotiserend is de sterrennevel van de Duitse kunstenaar en programmeur Robert Henke. Althans die indruk wekt zijn ‘Destructive Observation Field’, waarvoor hij gebruik maakt van laserstralen waarvan het licht via een zwarte perspex plaat op de wand reflecteert. De stralen zijn zo heet dat het oppervlak van de plaat voortdurend vervormt. Door de beweging van de laser verandert de reflectie op de wand en treden als het ware lichterupties op.

Bij ‘Mécaniques Discursives’ van het Belgische duo Penelle & Jacquet tikt de tijd langzaam door. Op de wand een digitaal mechaniek bestaande uit wonderlijke illustraties die als de raderen van een uurwerk verhaallijnen construeren.

In de verlenging: STRP Dance Night met o.a. hiphopdance van de Canadese dj Kaytranada en multiculturele ‘cosmic pressure’ van The Gaslamp Killer!

De expo loopt nog tot 29 maart. Dansen kan ook nog op zaterdag 28 maart tijdens ‘Stuk X Transform‘. Voor meer verdieping in de nieuwe schermcultuur kun je deelnemen aan de ‘Conference for the Curious‘ op 26 maart.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.