Retro

retro-futuristisch interieur Evoluon

MATERIAL MOOD

Bij sommige gebouwen lijkt de schoonheid eeuwig aanwezig, ongeacht tijd en mode. Zo ook het Evoluon in Eindhoven. Enkele interieurfoto’s van mijn bezoek uit 2011 herinneren weer aan de bijzondere materialiteit van de architectuur.

Dit opvallende discusvormige gebouw dateert uit 1966 en werd ontworpen door Louis Kalff en Leo de Bever. Ooit bepaalde deze ‘vliegende schotel’ de skyline van Eindhoven. Het stond symbool voor de vooruitgangsgedachte en was zo ongeveer het eerste DIY-techniekmuseum in Nederland, aangeboden door Philips ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan.

Behalve de opvallende vorm en betonnen koepel staan vooral de interieurdetails nog vers op het netvlies. Het materiaalgebruik is divers en speels en kijk ook eens naar de optische illusie van de honingraatplafonds….Uit alles spreekt de gedurfde artistieke geest van midden jaren ’60. De tijd waarin bijvoorbeeld de bijvoorbeeld de Ball Chair van Eero Aarnio in veel moderne interieurs opdook.

De uitstraling en finesse van het Evoluon verleidde de Duitse band Kraftwerk in 2013 om hier een reeks (uitverkochte) 3D-concerten te geven! Een blijvend hoogstandje van speelse architectuur.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.