Art/Design/Fashion

Hello, my name is Paul Smith – Modemuseum Hasselt

EEN BEMOEDIGENDE BOODSCHAP

Hij droomde van een carrière als profwielrenner, maar na een zwaar fietsongeluk belandde hij bij toeval in het modevak: Paul Smith, de prominente Engelse fashiondesigner aan wie Modemuseum Hasselt een breed en toegankelijk overzicht wijdt. De expositie ‘Hello, my name is Paul Smith’ eert zijn vakmanschap, viert zijn humoristische twists en bevat een bemoedigende boodschap voor alle beginnende ontwerpers.

IMG_8958

Paul Smith geldt als hét icoon van stijlvolle mannenmode met uitgesproken dessins en humoristische details. Neem één van zijn colberts en je wordt verrast door een wilde decoratieve voering, een fel gekleurd knoopsgat, of een serie afwijkende knopen. Als geen ander weet hij streeppatronen te vertalen naar shirts, sokken, stropdassen en zelfs stoelbekleding, auto’s en ski’s. Klassiek design met een knipoog.

Dat Smith liefhebber is van cross-over design zal niemand verwonderen. Hij ontwerpt racefietsen voor Mercian, waterflessen voor Evian, servies voor Stelton, meubelstof voor Republic of Fritz Hansen en postzegels voor de Olympische Spelen. Of beter gezegd: hij personaliseert bestaande productlijnen; steekt ze in een nieuw jasje, zoals met de gestreepte Mini Cooper uit 1997 waarvan maar één originele versie bestaat. Ook voor de klassieke motorfabrikant Triumph vond Smith de juiste twist. Bij de entree van het museum pronkt een Triumph Bonneville T100 met grafische ‘pop’-accenten. Tijdens de lancering van Smiths kledingcollectie voor Triumph, baarde hij zoveel opzien met enkele customized motoren dat er vervolgens een limited edition werd uitgebracht.

Zijn speelse handschrift toont affiniteit met Engelse popartkunstenaars als David Hockney en Peter Philips. Het liefst mixt hij traditionele elementen met grappige details zoals bijvoorbeeld zichtbaar in zijn horlogelijn: klassiek design met eigenwijze uurwerken, versierde bandjes en onverwachte wijzerplaten. Uit de wijze waarop de horloges op de tentoonstelling worden geëtaleerd, spreekt enorme verbeeldingskracht. Wat een vondst om de uurwerken te exposeren in een line-up van speelgoed actiehelden! Alsof we kijken naar wervelende scènes uit een comicstrip; een perfecte match in kleur en vormgeving.

Op de tentoonstelling is ook een replica te zien van zijn overvolle werkkamer in Covent Garden. Te midden van inspirerende curiositeiten, kunstwerken, stoffen en boeken komt zijn speelse geest tot leven. ‘Alles om je heen kan inspiratie zijn voor een idee’ benadrukt Smith tijdens een lezing in Hasselt. ‘Zet een stapel boeken op zijn kant en je hebt een gestreept patroon voor een hemd! Of verknip een oud bloemenpatroon tot een nieuw streepdessin.’

IMG_8934 IMG_8897 IMG_8898

Met humor en gevleugelde uitspraken als ‘Do things which are right, not which are easy’ en ‘Make room to break the rules’ weet Smith een jonge generatie ontwerpers te inspireren. Hij geeft hen vooral één devies: doe het rustig aan en begin klein (zijn eerste boetiek had een piepklein oppervlak van 3m²!). Door klantvriendelijk te ontwerpen kun je je huur betalen en behoud je de vrijheid om anderzijds je persoonlijke ambitie waar te maken, adviseert Smith.

‘Every day is a new beginning’ staat er bemoedigend op de reuze Post-it bij de uitgang van de tentoonstelling.

Nog te zien t/m 7 juni 2015

Advertentie

One thought on “Hello, my name is Paul Smith – Modemuseum Hasselt

  1. Pingback: Expo MoMu Antwerp: ‘Dries van Noten Inspirations’ | De selectionneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.