Design/Retro

In de geest van Christo?

HOLIDAY INN EINDHOVEN INGEPAKT

Een dia-serie uit het fotoarchief van mijn vader maakt nieuwsgierig! Te zien is hoe het Holiday Inn hotel in Eindhoven wordt ‘ingepakt’ met meters gedessineerde stof. Uit de stijl van kleding en auto’s is af te leiden dat het zich ergens begin jaren zeventig afspeelt. Een onbekende pop-up actie van kunstenaar Christo in navolging van zijn ingepakte objecten voor het Van Abbemuseum in 1966?

IMG_8382

De diaserie legt zowel de acties beneden als op het dak vast van het zakenhotel aan de Montgomerylaan. Geopend in 1973 naar een ontwerp van architectenbureau De Bever, dat tevens het Evoluon, de Rabobank en het Fellenoord-complex tekende. Bovenop het gebouw is iemand bezig de banen stof op houten latten te wikkelen en vast te knopen. Met walkie-talkies wordt contact met de mannen op de grond gelegd, die de stof draperen en fixeren. Intussen wordt alles op foto vastgelegd.
Omdat mijn vader destijds afdelingsleider van de Academie voor Industriële Vormgeving was, vermoed ik in eerste instantie een (protest)actie van studenten en docenten van de C-afdeling (textiel). Diverse bronnen kunnen zich zo’n actie echter niet voor de geest halen. Joke Visser, destijds bepalend docent aan deze afdeling, kan zich er niets van herinneren en ook komen de betrokken personen haar niet bekend voor.

IMG_8378IMG_8370IMG_8385IMG_8354
Aanwijzingen op de dia’s zelf sturen mijn onderzoek in een compleet andere richting. Door de ruiten van de koperkleurige Mini-Cooper op de foto valt het woord ‘HOLLAND’ in rode letters op het reclamebord te ontcijferen. Was deze actie misschien verbonden aan de verkiezing van een Miss Holland? Research over Miss Holland verkiezingen in Eindhoven brengt me op het spoor van een winnaar uit de stad: Nicoline Broeckx in 1974, net geslaagd voor haar diploma operatiekamer-assistente in Eindhoven. Maar over heugelijke feesten met ingepakte festivallocaties is niets terug te vinden.

Een direct verband met Christo is uiteindelijk niet te vinden, in zijn werk pakt hij objecten en gebouwen strak in met touw, wat hier niet het geval is. Beeldonderzoek brengt me op een ander spoor. Inzoomend op de witte vrachtwagen geparkeerd voor het hotel op een van de dia’s lees ik in vage letters ‘De Haes Holland’. Aha, een directe verwijzing naar het reclamebord met HOLLAND erop, maar in welk verband? De Haes Holland blijkt een stoffenfabrikant uit Eindhoven opgericht in 1869 door Ignatius de Haes met een nevenvestiging in Mierlo. Het bedrijf specialiseerde zich in linnen, katoen en een combinatie van beide: tijk. In 1879 werd in de bleekvelden aan de Dommel een nieuwe fabriek gebouw ter hoogte van De hoek Tramsstraat/Dommelstraat, tegenover de huidige Effenaar. Over de uitgebreide textielindustrie in Eindhoven rondom linnen en damast is veel te lezen.
Familiebedrijven als die van De Haes Textiel kregen het na de oorlog erg moeilijk omdat ze niet grootschalig konden investeren in innovatie. In de jaren zestig fuseerde het bedrijf met de fabrieken van Elias en Baekers tot BEHTI en ging later De Haes Holland heten.

Wat is dan de connectie met het Holiday Inn? Op dia’s uit de Collectie Bijvank (RHCe) uit de periode 1975-82 is te zien dat de ramen rondom de entree zijn uitgerust met (de voor velen kenmerkende) rode zonneschermen. Deze ontbreken echter op de dia’s uit mijn vaders collectie, waar slechts een kale betonnen gevel te zien is. De Haes Holland stond destijds bekend om zijn zonwering van hoge kwaliteit en adverteerde regelmatig met wat voorheen Bara markiezendoek van Baekers was. Waarschijnlijk is De Haes Holland na de opening in 1973 door Holiday Inn gevraagd om nieuwe zonneschermen te plaatsen. Weliswaar ging de Haes Holland datzelfde jaar failliet, de naam bleef voortbestaan en de vrachtauto’s met het oude logo doorrijden. Vanuit Helmond werden onder meer technisch textiel (zonweringstoffen) verkocht.

Het meest aannemelijke verhaal over de diareeks: waarschijnlijk wilde men voorafgaand aan het plaatsen van de nieuwe zonneschermen enkele stoffen testen en selecteren op kleur en dessin. Bij wijze van stunt is daar een grote inpakactie aan verbonden – met Christo in het achterhoofd – wat de nodige reclame voor het doorgestarte bedrijf moest opleveren. De diaserie brengt deze stunt in beeld.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.