Art/Retro

Who Framed Randall Davey? Part II

Het verhaal over de Davey schilderijen neemt een bijzondere wending. Ik ontving namelijk de tip dat je in Parijs schilderijen van Davey op bestelling kunt laat maken. Daveys aan de lopende band en in verschillende formaten …. Wie zit daarachter, een knappe brunette achter een schildersezel? Intussen kwam nieuw werk onder mijn aandacht.

12745474_236170366719547_3748673848064587391_n (1)

De Davey die ik van Jean Pourquoi heb overgenomen meet 60 x 50 cm

Het eerste blog over Randall Davey leverde een enthousiaste reactie op van mijn kennis Jean Pourquoi. Ook hij bezat een Davey en vroeg of ik geïnteresseerd was deze over te nemen. Het was een puik schilderijtje in goede staat, gevat in een donker houten lijst. Afgebeeld een Parijse straat met bomenrijen en wandelende figuren tegen de achtergrond van de Arc de Triomphe. Gelet op de signatuur en de vlotte stijl waarin de figuren zijn geschilderd, zeker een ‘Davey’.

Dezelfde avond ontving ik een mail van schrijver en onderzoeker Raymond Frenken, een facebookvriend van Jean Pourquoi die onze conversatie had gevolgd. Hij had naar aanleiding van mijn artikel eens gegoogeld en iets interessants gevonden! Of ik deze link kende van het Franse bedrijf Montys: “Daar worden Davey-schilderijen verkocht, maar liefst dertien verschillende straatbeelden in elke afmeting die je maar wilt. Geen reproducties, maar faite à la main signée Davey’. Lopende bandwerk, dus.” Met deze tip nam het verhaal een duidelijke wending in de richting van ‘sweatshops’.

Montys is gevestigd aan de Rue de Grilles in Pantin, een voorstadje van Parijs (departement Seine-Saint-Denis). Op de site las ik dat het bedrijf sinds 1965 muurdecoraties, spiegels en schilderijlijsten (3000 modellen!) verkoopt en in 40 jaar tijd gegroeid is van 170 m² naar 6000 m² vloeroppervlak. Op de foto van Google Earth is dat duidelijk te zien.

Société Montys levert reproducties van klassieke meesters, foto’s, litho’s, etsen maar ook handgeschilderde olieverfdoeken, gesigneerd Davey en Burnett. Er valt te kiezen uit verschillende onderwerpen, telkens met een belangrijk gebouw – lees toeristische trekpleister – op de achtergrond. Enkele voorstellingen van Davey waren mij niet bekend zoals de boekenmarkt bij de Notre Dame en bloemenmarkt La Madeleine.  Dat ze op verschillende formaten geleverd kunnen worden – van 20 x 25 cm tot 60 x 90 cm – bevestigt het weinig originele gehalte van dit werk.

Waar wordt dit werk nu eigenlijk gemaakt? Ik kon me niet voorstellen dat dit door Montys zelf zou worden geproduceerd. De locatie in Pantin leent zich zo te zien vooral voor opslag en het inpakken van producten. Het bedrijf handelt in im- en export, kende in 2014 een jaaromzet van een kleine miljoen euro en had 12 personeelsleden in dienst, zo achterhaalde ik online via het handelsregister.
Toen ik dit voor het eerst las, leek het me voor de hand liggen dat de ‘Daveys’ in het verre oosten werden gemaakt en als bulkgoed naar Frankrijk werden verscheept. Maar nadat ik langer doordacht leek me dat wel erg omslachtig. Frankrijk kent een rijke traditie op het gebied van interieurdecoratie en heeft het handmatige ambacht hoog in het vaandel staan. Zou het voor Montys niet handiger zijn om lokale decorateurs in te schakelen? Ik kwam onderstaande afbeelding tegen op de site van Montys. Deze jonge – geïnspireerd ogende – française is wel iets anders dan de verveelde vijftiger met baard die ik voor ogen had. Ik raakte verward. Wie wordt hier voor de gek gehouden?

71f9cdef-7077-499f-b6a6-f6d6e674d64a_page_home

Het gezicht achter het signatuur Davey? Een knappe brunette achter een schildersezel….

Op Google maps ontdekte ik dat verderop aan dezelfde Rue de Grilles lange tijd een decoratieve schilderopleiding heeft gezeten, genaamd L’IPEDEC (Institut de PEinture DECorative de Paris). Hier worden traditionele decorateurs opgeleid met grote ambachtelijke en technische kennis, ‘experts’ in de restauratie van antieke meubels, het schilderen van filmdecors of muurschilderingen in trompe-l’oeil.

Inmiddels was ik in het bezit geraakt van de Davey van Jean Pourquoi en keek ik voor de aardigheid nog eens op Marktplaats. Hier ontdekte ik twee schilderijen met een bijna identieke compositie bestaande uit de Arc de Triomphe in het midden, links en rechts een gevel, twee bomenrijen en vergelijkbare figuurgroepen. Alleen zijn de werkjes van verschillend formaat! Het ene meet 60 x 50 cm en de andere 30 x 25 cm. Dat bevestigde weer eens het vermoeden dat er werk op bestelling wordt gemaakt.
Omdat ik brandde van nieuwsgierigheid heb ik een mail naar Montys gestuurd met de vraag waar en door wie de Davey’s geschilderd worden. Wordt vervolgd…

 

 

Advertentie

9 thoughts on “Who Framed Randall Davey? Part II

 1. Pingback: Who framed Randall Davey? | De selectionneur

 2. Hallo,
  Ik was al tijden op zoek naar het signatuur van R. Davey nadat ik een schilderij uit een achterbak van een auto heb gered ergens 2014…diegene wilde alleen de lijst gebruiken en ik zei zonde en zodoende mocht ik het schilderij hebben…Toen ik eindelijk de schilder had gevonden vond ik het ook vreemd dat er hier en daar met initialen en of volledig signatuur werd gesigneerd…nu zie ik dat u er wat werk van hebt gemaakt om erachter te komen…leuk en boeiend verhaal…mijn schilderij is er een die helemaal nergens voorkomt tot zover maar is ook een Parijs stadsgezicht…verder is de achterzijde netjes en niet oud om te zien…ben nog steeds nieuwsgierig!!!!

  Like

 3. Ik heb ook een schilderij van Parijs Arc de Triomphe, maar met een onduidelijke hand tekening linksonder. Geef maar aan hoe ik een foto kan opsturen,
  Feitze Papa

  Like

 4. Grappig verhaal. Ik heb in 1991 aan de de deur een schilderij gekocht van 2 jongens die aangaven de schilderijen zelf geschilderd te hebben op de kunstacademie waar ze studeerden (zeiden ze)
  Het hangt mooi te wezen in mijn woonkamer en was al enige tijd nieuwsgierig naar het hoe en wat van die R Davey.

  Like

  • Same here. Ook rond 1991 gekocht van een paar studenten die deur aan deur schilderijen verkochten. Het hangt nog steeds mooi te zijn in onze woonkamer.

   Like

 5. Zojuist, alweer 4 jaar na dit artikel is geschreven, ook een R. Davey gekocht bij de tweedehandswinkel voor 25,-. De variant met zicht op de Sacre-Coeur. Erg leuk om dit artikel erbij te vinden. Ik ben benieuwd: is er nog een vervolg gekomen n.a.v. de mail naar Montys?

  Like

   • Please ga naar Parijs!! Ik heb zo genoten van je blogs over der Davey’s. Ik kwam bij jou stuk terecht omdat ikzelf een aantal van die schilderijen kocht en me verbaasde over het waanzinnige aantal ,ogenschijnlijk dezelfde schilderijen.

    Superleuk om te lezen. Bedankt! 🙂👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.