Onterfdgoed

In Space

Zeker 800 mensen hebben al een ticket voor een toeristische ruimtereis geboekt. Zelf goedkoop pendelen tussen aarde en kosmos? Met de abstracte werken van Gouka, Hoff en ’t Hart verblijf je tijdelijk in de ruimte. Geometrisch gewichtloos en futuristisch luchtledig!

TonGouka

Compositie 1, Ton Gouka, 1978, gemengde techniek op papier, 80 x 122 cm, aluminium lijst, prijs € 80,-

De dynamiek van ‘Compositie 1’ van de Utrechtse kunstenaar Ton Gouka is ronduit futuristisch. De vormen zweven in het luchtledige, een onder of boven is er niet. De lila-roze gestreepte diamantvorm zou een sonde kunnen zijn die door de kosmos suist. Door de fijne lijnrasters krijgt de voorstelling ook iets van een constructietekening. Gouka keek waarschijnlijk naar kunststromingen die rond 1910-1920 floreerden, zoals futurisme, constructivisme en Bauhaus (Kandinksy!).
Maar uit welke tijd dateert dit werk eigenlijk? Het kleurgebruik – roze, lila, oranje, zeegroen en petrol – plaatst het aan het einde van de jaren zeventig. Ongelooflijk hoe goed dit werk weer in het moderne interieur past tussen producten van bijvoorbeeld Floris Hovers of het Deense designlabel Hay.

ZomerGerardtHart

Zomer, Gerard ’t Hart, 1987, zeefdruk, 90 x 70 cm, oplage 42/50, aluminium lijst, prijs € 150,-

Als reislustig man vertaalde Gerard ’t Hart zijn buitenlandse indrukken in abstracte composities. Dat verklaart de sterk landschappelijke verbeelding van zijn zeefdruk ‘Zomer’ met die zinderend oranje lucht. De zomerse zwoelte wordt overschaduwd door een donkere wolk die dreigend neerdaalt. Dat zwarte vlak lijkt eigenlijk behoorlijk wat vaart te hebben en als een verwoestende komeet op aarde af te koersen. Ook dat is futurisme. Maar je kunt er ook het silhouet van een vogel in duikvlucht in zien … minder dramatisch.

full-5

Landsegment 1, Helma A. Hoff, collage/reliëf met karton en textiel, 99 x 71 x 6 cm, geen lijst, prijs € 200,-

Voor hoogvliegers is het reliëf ‘Landsegment 1’ van Helma Hoff een aanrader. Alsof we zwevend vanuit een vliegtuig op korenvelden, grasstroken en akkers neerkijken. De schaduwen zijn lang, de textuur doet fluweelachtig aan. Goed geraden: deze ruimtelijke collage is onder meer gemaakt van textiel, typisch voor eind jaren zeventig. De kleurstelling in geel, mosgroen, bruin en beige/roze doet gewaagd aan, maar is mooi aards boven bijvoorbeeld een groene Poldersofa XL van Hella Jongerius.

De beschreven werken bevinden zich in de collectie van Stichting Onterfd Goed en zijn gelinkt aan hun database. Heb je interesse in aankoop van dit werk? Gebruik de onderstreepte links in de tekst naar Stichting Onterfd Goed, vermeld duidelijk ‘De Selectionneur’ en ontvang 5% korting op de verkoopprijs! Afhaallocatie: Den Bosch.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.