Out

Religious Ruins

Een attractiepark vol ruïnes midden in een voormalige Belgische fabriekswijk? De mix aan architectuurstijlen is duizelingwekkend. Met schaalmodellen van een Griekse tempel, een moskee en een byzanthijnse kerk waan je je in de Efteling of een Engels landschapspark met follies. In werkelijkheid blijkt dit geen sprookjesbos maar een plek voor devotie en bezinning!

DSC_1825

Deze verbazingwekkende gebouwtjes staan in Mariapark bij Lommel Werkplaatsen (BE) en zijn niet echt in verval. Ze zijn bedoeld om de sfeer van een bijbels verleden na te bootsen. Opgetrokken in beton en gerealiseerd net na de Eerste Wereldoorlog markeren ze een 14-delige kruiswegstatie. Elk gebouwtje toont een scène uit de lijdensweg van Christus. ‘Wie den kruisweg gaat, gedenke zijn overledenen’ luistert de tekst op de ingangsboog.

De naam Mariapark verwijst naar de imposante Lourdesgrot bij de ingang, waar openluchtmissen voor bedevaartgangers worden opgevoerd. Boven op de grot torent een statig schaalmodel van de kathedraal uit Lourdes met echte vensters. Gebeden worden hier gehoord, getuige de genezing uit 1932.

DSC_1855

DSC_1852

Nabij ligt ook nog een Josefkapel waar het echt sprookjesachtig wordt. Josef, timmerman van beroep, heeft hier een werkplaats met bijna levensecht gereedschap. Alsof hij zo aan de slag kan gaan met zaag en beitel, enthousiast aangemoedigd door de ezel in de stalopening. Hoe toepasselijk voor Lommel Werkplaatsen.

DSC_1847

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.