Art/Design

Expositie ‘Toegepast 19’ in Hasselt

Z33 ONTRAFELT JONG DESIGNTALENT

De manier waarop illustratrice Judith Mertens met ruimtelijk perspectief speelt, is fabelachtig. Haar installaties bestaan uit lagen papier met weggesneden voorstellingen vol botanische en architectonische details. De coulissewerking is prachtig en zorgt voor een ruimtelijke illusie. Licht en schaduw zetten de doorkijkjes in vuur en vlam. Het werk is onderdeel van de tentoonstelling ‘Toegepast 19’ in Art Center Z33 te Hasselt.

IMG_8976

Verwacht geen uitzinnige meubels of schreeuwerige mode op ‘Toegepast 19’. De intieme bovenzalen van de aaneengeschakelde begijnhofhuisjes zijn gevuld met fijngevoelige schetsen en installaties. Uit het werk van de vier designtalenten spreekt vooral een sterke mate van zelfreflectie.

Franky Larousselle – afgestudeerd als architect – zwerft met zijn houtskoolschetsen tussen architectuur en beeld. Met subtiele detaillering weet hij de herinnering aan een eenvoudige boerenstal te vangen. Van een andere schuur zien we alleen een in de schaduw gehuld silhouet. Dak en lucht schemeren eerst nog in sublieme abstractie, maar dan ontrafelt zich een golvende lijn: aha, de dakrand. De stipjes erboven … dat blijken de nagels waarmee de golfplaten vastzitten.

Carla Swerts toont met haar oriëntalistische taferelen een ander Egypte dan we tegenwoordig in de media krijgen voorgeschoteld. Swerts ontrafelt het vertekende beeld van het Westen op het Midden-Oosten als gevolg van de huidige politieke instabiliteit en de argwaan tegenover de islamitische cultuur.

De ondertitel van de tentoonstelling ‘Time to Unravel’, had niet beter gekozen kunnen worden. Het verwijst naar een uitspraak van Paul Klee (1879-1940) die bij terugkomst van zijn reis naar Tunesië de verzamelde indrukken in zijn atelier wilde ‘ontrafelen’:

“Sunday 4.19. Departure from Tunis. First, the preparations for the departure. Many watercolors and all sorts of other things. Most of it inside me, deep inside, but I’m so full that it keep bubbling out. (…) I felt somewhat restless, my cart was overloaded, I had to set to work.

The big hunt was over. Now I had to unravel.”

Dat zintuigelijk ‘ontrafelen’ van beelden en herinneringen is precies wat de exposanten bindt. Guillaume Neu-Rinaudo laat dat het publiek zelf ervaren middels drie interactieve installaties. Ga het experiment aan en sta open voor de boodschap die de vorm van je gezicht of je eigen hartritme oproept.

Twee andere jonge talenten werden gevraagd voor de vormgeving van de tentoonstelling. Hun inzet komt de visuele samenhang ten goede en breekt het introspectieve karakter van de expo open. Grafisch vormgever Rachelle Dufour ontwierp de geraffineerde tentoonstellingsbrochure; interieurarchitecte Jolien Fagard bedacht de scenografie voor de expo en ontwierp een stijlvolle oplossing om audiofragmenten af te spelen. In elke zaal hangen mini-klankkastjes in de vorm van houten hoorns, waarmee je met een druk op de knop de exposant zelf aan het woord hoort.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.