Art

Verdieping II van de Willem II

IMG_7533

Alles is in kannen en kruiken bij de Willem II fabriek in Den Bosch. Afgelopen weekend werd het kunstencluster officieel geopend met de kanttekening dat sommige kunstenaars en ontwerpers hier al jaren huishouden.

Op Verdieping II werkt Eelco Veenman in opdracht van Museum Boymans van Beuningen aan een nieuw servies; niet vreemd gezien zijn achtergrond als sieraadontwerper. Maar gebruiksvoorwerpen worden het allerminst. Hij ontdoet ze juist van hun functie en sublimeert ze tot speelse autonome objecten. Zijn eerste studies zijn intrigerend: serviezen die als het ware nog in hun ongeopende verpakking zitten. Alles van zilver, wat een dubbelzinnige materiaalbeleving oproept. Het idee is ontstaan vanuit de wetenschap dat veel werk uit de collectie van het museum nooit gebruikt zal worden en jaren in depot blijft liggen.

IMG_7529

Op dezelfde verdieping vinden we ook de wonderbaarlijke pinholefoto’s van Lucas Kastelijn, de ‘levenswerken’ van Margriet Luyten en het evenwichtige werk van Marieke Peeters, die haar melancholische toets via transfers op hout en keramiek overzet.
Verderop een klein atelier waar de jonge kunstenaars Dennis Amatdjais en Sebastiaan Noort elkaar hebben gevonden. In de landschappen van eerstgenoemde tekent de dreiging zich letterlijk in houtskool af: impressionistische natuur botst met de amorfe realiteit van computergames. Ook in de recente schilderijen van Sebastiaan Noort is dreiging voelbaar. Zijn foto-realistische doeken lijken bijna bruut bedolven onder abstracte vlakken wat de hunkering naar het onderliggende beeld versterkt. Een heerlijk gevoel.

IMG_7540

Marieke Peters

IMG_7538

IMG_7537_2

Lucas Kastelijn

IMG_7524

Dennis Amatdjais

IMG_7523

Sebastiaan Noort

Advertentie

One thought on “Verdieping II van de Willem II

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.