Art/Design

Expositie grafisch werk Hansje van Halem bij Piet Hein Eek

VERLEIDENDE TYPOGRAFIE DIE SWINGT

Harig, stekelig, geschubd, golvend… Als Hansje van Halem een alfabet ontwerpt, krijgen letters een ziel en beschikken ze over een soort menselijke, dierlijke of plantaardige sensitiviteit. Een geweldig overzicht van haar grafische werk is momenteel te zien bij Piet Hein Eek in Eindhoven onder de titel ‘Applied and Autonomous – Sketch Exhibition’. Werk waarvan je je ogen niet af kunt houden.

IMG_8744

Sommige typografie oogt zo levendig dat het van de muur afspat. Zo is het affiche ‘Chocolat Mexicain’ heel toepasselijk vormgegeven met cactusnaalden; de pijnlijke scherpte voelbaar met je ogen. Natuurlijk komen er veel letterschetsen, posterontwerpen, boekomslagen en ander grafisch drukwerk voorbij, maar het geheel wordt plezierig afgewisseld door textiel- en behangpatronen met een hallucinerende kracht van jewelste. Aan de optische illusie is niet te ontkomen. Ons oog wordt voortdurend verleid en misleid door swingende lijnen, kleuren en patronen.

Aan het begin van de expositie worden je blik direct getrokken naar het woord ‘RADIO’, waarvan de letters  golvend uiteen vloeien tot een bijna psychedelisch geluidspatroon in zwarte-witte lijnen. Hé, waar kennen we die typografie ook al weer van? Inderdaad, van een cover van de VPRO-gids! Het werk van Hansje van Halem is succesvol, maar slechts bekend bij een beperkte groep mensen. Sommige ontwerpen gaan letterlijk ongemerkt door onze vingers: de postzegelreeksen uit 2007 en 2010 met de gekartelde cijfers en netvormige lijnpatronen op de achtergrond. Wist u het?

In een videoportret op de tentoonstelling vertelt ze over haar manier van werken; een uitputtende zoektocht naar het juiste ontwerp, zoals ook uit haar vuistdikke publicatie ‘Sketchbook’ blijkt. Het portret is ontwapenend en toont een enigszins verlegen persoonlijkheid wat je misschien niet zou verwachten bij zo’n krachtig en uitgesproken handschrift. En hoe sympathiek is haar initiatief ‘Schrank‘, waarbij ze de boekenkast in haar huiskamer maandelijks beschikbaar stelt voor wisseltentoonstellingen van bevriende ontwerpers/kunstenaars. Natuurlijk met bijpassend persoonlijk affiche!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.