Bergeijk/Retro

Tuinontwerp Mien Ruys in Bergeijk ontdekt

-1

Landschapsmodernist Mien Ruys blijkt niet twee maar zeker drie schooltuinen in Bergeijk te hebben gerealiseerd eind jaren ’50 / begin jaren ’60.

Via een artikel in Bouw (1961) ontdekte ik dat Ruys rondom dit bijzondere idealistische gebouw van architect Strik – bekend als de Imelda kleuterschool – een drieslagstelsel van speelplaatsen, speelweides en zandbakken heeft aangelegd. Elke klas beschikte zo over een zelfstandige buitenspeelplaats afgeschermd door heggetjes. Vlakbij de ingang lag een strak tegelplateau met vierkante uitsparingen voor beplanting, bij te houden door de kinderen zelf.
Aan de oostzijde bevindt zich een gemeenschappelijke speelweide en vlakbij de ingang een strak tegelplateau met vierkante tuinvakken, te onderhouden door de kinderen zelf. Het ontwerp is zeer herkenbaar voor Mien Ruys en past helemaal in de maatschappijverbeterende idealen van architect Strik.
School en tuin zijn helaas gesloopt, maar gelden nog steeds als voorbeeld getuige een artikel over de Duurzame School in de uitgave Lay-out (nr. 15, 2011) van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

img_7275-kopieSchermafbeelding 2014-09-17 om 12.25.01

 

Extra bewijs levert onderstaand document van Gemeente Bergeijk uit 1957, waarin de opdracht aan Mien Ruys wordt benoemd. De Gemeente meldt de inspectie dat Mien Ruys de tuinen van alle bijzondere scholen in Bergrijk voor haar rekening heeft genomen. Vandaar dat ze haar ook deze tuin hebben laten ontwerpen. Voor de tuinaanleg van Imelda kleuterschool werd 2750,- gulden gereserveerd.

imelda1-kopie

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.